loading

Veter je naravno gibanje zraka in nastane zaradi razlike med pritiskoma nad hladnim in toplim površjem. Je posledica različnega sončnega segrevanja atmosfere in površine Zemlje, ko se sončna energija pretvori v kinetično energijo zraka.

Vetrnica je naprava, ki pretvarja kinetično energijo zraka v mehansko energijo za proizvodnjo električne energije. Vetrnica s svojimi lopaticami, ki rotirajo ob moči vetra, poganja električni generator. Turbine se lahko vrtijo okrog horizontalne ali vertikalne osi.

Vetrnice s horizontalnimi osmi imajo električni generator z lopaticami na vrhu stolpa. Vetrnico poskušamo postaviti na čim višji stolp, saj hitrost vetra raste skupaj z višino iznad površine tal.

Vetrnice z vertikalnimi osmi imajo lopatice, ki se vrtijo okoli vertikalne ali pokončne grede. Za svojo učinkovitost ne rabi biti usmerjena v veter.

Prikaz vetrnega generatorja. Lopatice vetrnice so pritrjene na središče vodoravne grede. Rotor je preko grede pritrjen na rotor alternatorja. Z vrtenjem se proizvaja elektrika.